Gewicht23g
GeschilderdRenner

Meer informatie

Freddy Maertens

Flandria was een Belgisch wielerteam van de periode '60 en '70, gesponsord door het gelijknamig Belgisch fietsen -en bromfietsenmerk. In 1959 werd Flandria opgericht door de directeur van Flandria Pol Claeys. Marcel Janssens was de meest succesvolle wielrenner. Ook Briek Schotte, die inmiddels al 40 jaar oud was, was dat jaar renner in het team dat bestond uit enkel Belgische renners.

Vanaf het jaar 1960 was het Joseph Planckaert die vaandeldrager was. In die periode koersten er ook buitenlanders voor het team zoals de Zwitser René Strehler. In het jaar 1962 reed kampioen Rik Van Looy voor het team, die dat jaar samensmolt met Faema. Flandria-Faema was in die tijd de ploeg die de grootste successen oogste.

Van Looy zegevierde in Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix. Planckaert was de beste in de Ardennen in Luik-Bastenaken-Luik. In totaal boekte de ploeg dat jaar 129 zeges. Bij Flandria koersten veel grote wielrenners. De bekendste waren: Michel Pollentier, Eric Leman, Joop Zoetemelk, Roger De Vlaeminck, Erik De Vlaeminck, Rik Van Looy, Freddy Maertens, Walter Godefroot en de verongelukte Jean-Pierre Monseré uit Roeselare. De ploegdirecteur was heel lang Briek Schotte.

In 1979 ging de firma Flandria failliet, en toen verdween ook de wielerploeg.

1979-1979: Flandria-Ça-va-seul

Een van de grote namen in de ploeg was Freddy Maertens. Hij behaalde zijn grootste zeges in het Flandria shirt. Maertens was één van de beste sprinters van zijn generatie. Samen met de ploegmaats Michel Pollentier en Marc Demeyer vormde Maertens in de jaren 70 een trio dat veel koersen won.

Hij reed 3 keer mee in de Tour de France. Daarin won hij vijftien etappes en mocht hij 9 dagen genieten van de gele trui om zijn schouders. 3 keer won hij de groene trui voor het puntenklassement. Maertens is de renner die het record heeft van het meest aantal zeges in 1 Vuelta en 1 Tour de France. In de Vuelta van 1977 voerde hij een huzarenstukje op. Hij was leider in het klassement van start tot finish. Bovendien won hij naast het eindklassement ook het puntenklassement en 13 van de 19 ritten.

Na zijn koerscarrière werkte hij als vertegenwoordiger, en als arbeider in het Wielermuseum in Roeselare. Later werd het museum omgedoopt tot Koers, centrum van de wielersport. Hij werd in 2010 verkozen tot beste West-Vlaamse wielrenner aller tijden. Daarmee eindigde hij voor Briek Schotte en Johan Museeuw.

Ontdek ook onze andere miniatuur renners.